Printervriendelijke versie

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Artsen kunnen genitale wratten met behulp van diverse methoden vaststellen:
1. Visuele inspectie
2. Uitstrijkje
3. Biopsie
4. Colposcopie
5. Bloedonderzoek


Visuele inspectie
Bij visuele inspectie bij vrouwen onderzoekt de arts de schaamlippen, vagina, baarmoederhals en het gebied rond de anus, op deze plek komen genitale wratten het meest voor. Bij mannen onderzoekt de arts de penis, de urinebuis, de balzak en het gebied rond de anus.


Uitstrijkje
Een uitstrijkje kan worden gemaakt uit de penis, de vagina, de anus (bij anale seks) of de keel (bij orale seks). Bij vrouwen wordt vocht van het slijmvlies van de baarmoedermond afgenomen. (Dit is een ander uitstrijkje dan het uitstrijkje op baarmoederhalskanker).


Bij mannen neemt de arts of verpleegkundige met een smal stokje (wattenstaafje) vocht af uit het buitenste stukje van de plasbuis. Deze ingreep kan gevoelig zijn.


Biopsie
Door een klein weefselmonster van een wrat of het omliggende gebied te onderzoeken, kan de arts de aanwezigheid en de graad van afwijkende cellen bepalen.


Colposcopie
Een colposcoop is een instrument waarmee de vagina en de baarmoederhals kunnen worden onderzocht door een lens die een bepaald gebied 7 tot 12 keer vergroot. Wanneer de arts de aanwezigheid van wratten vermoedt, brengt hij een verdunde azijnzuuroplossing aan op het verdachte gebied. Eventuele wratten en subklinische afwijkingen worden hierdoor wit van kleur en duidelijk zichtbaar.


Bloedonderzoek
Een arts kan ervoor kiezen om verder onderzoek te doen naar andere soa door middel van bloedonderzoek. Op deze manier kan de arts de aanwezigheid van hepatitis-B, HIV en syfilis uitsluiten of vaststellen.


Hoe worden genitale wratten behandeld?