Printervriendelijke versie

Hoe verloopt het bezoek aan je huisarts?

De meeste mensen zien er tegenop om met hun arts over hun seksuele gezondheid te praten. Maar huisartsen kijken nergens meer van op, zij hebben namelijk dagelijks te maken met mensen die denken een SOA te hebben. Wat kun je tijdens het gesprek met je huisarts verwachten? Om je toch een beeld te geven hoe een bezoek aan je huisarts ongeveer zal verlopen, hieronder een overzicht.


Het gesprek
Hoe stelt je huisarts een diagnose?
Wanneer wordt er gekozen voor een behandeling?
Moet je partner ook onderzocht worden?

Het gesprek
Een huisarts heeft niet alleen verstand van ziektes en aandoeningen, maar heeft daarnaast de rol van vertrouweling voor zijn patiënten. Alles wat tussen een patiënt en hem besproken wordt valt onder het zogenoemde beroepsgeheim, wat inhoudt dat de gesprekken vanuit zijn kant geheim moeten blijven. Je hoeft dus niet bang te zijn dat jouw probleem uitlekt.
De huisarts zal een aantal persoonlijke vragen stellen over jouw seksleven, zodat hij of zij een beeld kan vormen van de kans op een SOA. Op deze manier kan de huisarts beslissen welke testen hij of zij zal uitvoeren. De vragen die een huisarts kan stellen zijn:


1. Met welke personen heb je de afgelopen 6 maanden seksueel contact gehad?
2. Welke seksuele handelingen hebben daarbij plaatsgevonden?
3. Heb je tijdens de seksuele handelingen een condoom gebruikt?
4. Ben je onlangs ongesteld geweest en heb je de pil wel of niet gebruikt?
5. Zijn er symptomen die kunnen wijzen op een SOA?

Hoe stelt je huisarts een diagnose?
Wanneer je huisarts vermoedt dat er een besmetting van genitale wratten of een andere soa bij je heeft plaatsgevonden, zal hij vragen naar:
1. De klachten en de eventuele toename hiervan
2. De cosmetische en emotionele bezwaren
3. Besmetting van je partner
Vervolgens zal je arts vaststellen of je genitale wratten hebt, dit kan met behulp van diverse methoden. Hoe stelt je huisarts de diagnose genitale wratten?

Wanneer wordt er gekozen voor behandeling?
Bij vrijwel alle SOA zal de arts na constatering een behandeling voorschrijven of uitvoeren. Een huisarts kan er ook voor kiezen om je door te verwijzen naar een specialist.

Wanneer je onderzocht bent op de aanwezigheid van genitale wratten en is vastgesteld dat je ze hebt, zal de arts de mogelijkheid aanbieden of aanraden, de genitale wratten te behandelen. Vaak behandelen artsen alleen genitale wratten wanneer er klachten opgetreden zijn.

Omdat er bij genitale wratten niet altijd sprake is van lichamelijk klachten, zijn de cosmetische en emotionele bezwaren van de patiënt en het risico van overdragen, de belangrijkste reden om te behandelen.
Wanneer de behandeling niet helpt of niet uitgevoerd kan worden door de huisarts, wordt er meestal doorverwezen naar een dermatoloog of gynaecoloog.

Moet je partner ook onderzocht worden?
Wanneer er bij jou genitale wratten geconstateerd zijn, is partnerwaarschuwing zeer belangrijk. Het is raadzaam om eventuele partner(s) te informeren om bij klachten en verschijnselen een arts te bezoeken. Onderzoek op SOA bij de partner van een patiënt met genitale wratten is noodzakelijk, indien er klachten of verschijnselen zijn die zouden kunnen wijzen op een mogelijke SOA. De huisarts zal dus vragen naar de seksuele contacten die recentelijk plaatsvonden met de partner.

Condoomgebruik bij een vaste partner ter preventie van genitale wratten wordt geadviseerd. Op het moment dat er zichtbaar wratten aanwezig zijn, kan er beter geen geslachtsgemeenschap plaatsvinden, omdat het risico van overdracht dan groter is. Wanneer een man wratten heeft op de penis en geslachtsgemeenschap heeft met een condoom, is de kans van vermenigvuldiging van de wratten bij de man zelf, erg groot. Het algemeen advies is dan ook, geen geslachtsgemeenschap bij zichtbare wratten.

De patiënt kan ervoor kiezen om zelf partners uit het verleden in te lichten. Daarnaast is het mogelijk om met behulp van de GGD een anonieme partnerwaarschuwing te doen. De GGD helpt dan bij het traceren van partners uit het verleden die mogelijk ook besmet zijn met genitale wratten. De GGD stuurt dan een anonieme brief waarin de persoon wordt verteld dat zij seksueel contact hebben gehad met iemand die besmet is geraakt met een SOA.


Hoe worden genitale wratten behandeld?