Printervriendelijke versie

Hoe ontstaan genitale wratten?

Genitale wratten komen veel voor. In Nederland wordt ruim 25.000 keer per jaar de diagnose gesteld.

HPV Typen 6 en 11
De veroorzaker van de wratjes is een infectie van de huid of slijmvliezen met het Humaan Papilloma Virus (HPV). De typen 6 en 11 veroorzaken genitale wratten. Niet iedereen die met HPV type 6 of 11 besmet is geraakt, krijgt genitale wratten. Er zijn ook zogenaamde stille dragers. Deze personen hebben wel het virus bij zich, maar weten dit niet en hebben er ook geen last van.


Geslachtsziekte
Het HPV wordt veelal overgedragen bij seksueel contact. Tijdens de geslachtgemeenschap kan het HPV binnendringen in de slijmvliezen van de vagina, anus, aan de penis of in de mond. Daarom worden genitale wratten beschouwd als een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) of ook wel geslachtsziekte genoemd. Het virus is zéér besmettelijk en kan ook op andere manieren overgedragen worden, bijvoorbeeld door het gezamenlijk gebruik van een vochtige handdoek of washandje en mogelijk bij het verwisselen van luiers. Op die manier kunnen ook (kleine) kinderen besmet raken en wratjes krijgen.


Het HPV kan gedurende vele jaren in de huid aanwezig zijn en kan, na aanvankelijke genezing van de genitale wratten, na jaren weer terugkomen. Het is hierdoor lastig om te weten door wie en wanneer iemand besmet is geraakt.


Klik hier voor foto's van genitale wratten.