Printervriendelijke versie

Checklist huisartsbezoek

Hoe kun je je bezoek aan je huisarts goed voorbereiden?

1. Houd een dagboek bij van je huidige, maar ook vroegere problemen en klachten. Op het moment dat je voor je arts zit, kun je belangrijke problemen vergeten. Houd het kort en bondig, maar beperk je niet tot wat jij denkt dat belangrijke informatie is. Soms kunnen zaken, waarvan jij denkt dat ze helemaal niets te maken hebben met je probleem, toch een grote rol spelen bij het behandelingsplan.

2. Maak een vragenlijstje. Wanneer je zenuwachtig bent, kun je soms belangrijke dingen vergeten te vragen. Als je je lijstje meeneemt naar je arts, hoef je ook niet zoveel te onthouden.

3. Je huisarts zal je waarschijnlijk een aantal vragen stellen, bereid ze vast voor:
- Met welke personen heb je de afgelopen 6 maanden seksueel contact gehad?
- Welke seksuele handelingen hebben daarbij plaatsgevonden?
- Heb je tijdens de seksuele handelingen een condoom gebruikt?
- Ben je onlangs ongesteld geweest en heb je de pil wel of niet gebruikt?
- Zijn er symptomen die kunnen wijzen op een SOA?

4. Heb je een computer? Sla dan je lijst met vragen en klachten op. Wanneer je naar de dokter gaat, print je deze lijst uit. Geef een kopie aan je arts, en neem voor je zelf ook een exemplaar mee. Neem het vervolgens samen door. Op die manier hoeft je arts niet alles te noteren, en dat scheelt in tijd.

5. Breng pen en papier mee. Je onthoudt de antwoorden op je vragen beter als je aantekeningen maakt.

6. Neem iemand mee naar je huisarts, iemand die je vertrouwt. Die persoon zal minder zenuwachtig zijn dan jij, en zal - hopelijk - alles onthouden wat jij vergeet. Daarnaast voel je je zekerder wanneer iemand uit je vertrouwde omgeving naast je zit.

7. Het kan handig zijn om kleren aan te hebben die je gemakkelijk uit en aan kunt trekken. Doe geen of weinig make-up op. Je huid is namelijk iets dat de dokter zal willen onderzoeken.


Hoe kan het bezoek aan je huisarts verlopen? Klik hier voor meer informatie over je huisartsbezoek.